Vanaf oktober 2020 heeft Beerd Volkers de functie van kwaliteitsadviseur van Branchevereniging Bodemenergie vervuld. Per 1 april gaat hij ons helaas verlaten als kwaliteitsadviseur, want vanaf die datum gaat hij 4 dagen in de week voor drinkwaterbedrijf Vitens werken. In de afgelopen periode heeft Beerd zijn expertise ingezet t.b.v. kwaliteitsborging voor een verantwoorde en duurzame inzet van de ondergrond, voor de energietransitie. Wij danken Beerd hartelijk voor zijn tomeloze inzet, grote betrokkenheid en de belangrijke bijdrage die heeft geleverd voor de bodemenergiebranche.
Nieuws
Actieprogramma bodemwarmte en -koude van start
De toegevoegde waarde van bodemwarmte en -koude voor het realiseren van de energietransitie doelstellingen is u als lezer ongetwijfeld meer dan bekend. Om deze toegevoegde waarde nog breder en op een effectieve manier bij relevante stakeholders onder de aandacht te brengen, heeft een aantal partijen de handen ineengeslagen om met elkaar een actieprogramma te benoemen en uit te voeren.
Provincie Gelderland ontwikkelt eigen tool voor gebruik van de ondergrond
Naar aanleiding van vragen tijdens het webinar van november 2022, heeft de provincie Gelderland een eigen tool ontwikkeld voor het inzichtelijk maken van het gebruik van de ondergrond in de provincie. Probeer het programma vooral uit en stuur ons uw vragen en opmerkingen!
NVDE: Groot belang Provinciale Statenverkiezingen
De Provinciale Statenverkiezingen zijn ontzettend belangrijk voor de energietransitie. Immers: als geen andere bestuurslaag kan de provincie helpen bij het op orde maken van netten, het vinden van ruimte voor de opwek van zonne- en windenergie of aardwarmte of het...
Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie en bodemenergie
In 2050 niet meer afhankelijk zijn van aardgas voor de verwarming van woningen en gebouwen. Dat betekent dat er in 2050 7,5 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen goed geïsoleerd moeten zijn, met duurzame energiebronnen verwarmd moeten worden en dat er schone...
Bodemenergie dempt toename stroombehoefte
Het Nederlandse energienet kraakt en piept in alle voegen. Steeds vaker lezen we berichten over het net dat niet meer op taken is berekend. In dit artikel brengen we de problematiek in beeld aan de hand van een concrete casus en doen suggesties voor mogelijke oplossingen, waarin de toepassing van bodemenergie een belangrijke rol inneemt.
Procedure aanwijzing normdocumenten Rbk 2023
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ons geïnformeerd over de stand van zaken en de planning van de aanwijzing van normdocumenten in de Regeling Bodemkwaliteit (Rbk). Bijlage C wordt gewijzigd na inwerkingtreding van de Omgevingswet en er is een aantal normdocumenten dat eerder wordt aangewezen, gezien de urgentie. Het aanwijzen van de normdocumenten heeft urgentie en is niet afhankelijk van de Omgevingswet. Kijk hier om welke normdocumenten het gaat.
De Omgevingswet is alweer uitgesteld, tot 1 januari 2024. Wat betekent dat voor ons?
De Omgevingswet is (alweer) uitgesteld, deze keer tot 1 januari 2024! Er gaan nu al meerdere stemmen op om de inwerkingtredingdatum vast te leggen. Het continue uitstel heeft namelijk ook nadelige gevolgen voor de overheden en de markt.
Webinar EZK: Warmte uit de bodem onmisbaar voor klimaatdoelen
Op woensdag 25 januari 2023 organiseerde EZK tijdens het EZK Energy event een interessant webinar getiteld ‘Hernieuwbare warmte, de nieuwe warmtewet, de nieuwe WIS-subsidie en de praktijk’. Frank Agterberg (Branchevereniging Bodemenergie) en Janine Verweij (Geothermie Nederland) gaven tijdens het webinar hun visie op de samenhang tussen bodemenergie, warmtepompen en geothermie in de praktijk. We zijn al goed op weg, maar om de klimaatdoelen te behalen, moeten we nog meer versnellen. De bodemenergie- en geothermiesector zijn er klaar voor, maar er is méér nodig.
Gratis toegang voor onze leden: vakbeurs Duurzaam Verwarmd
Van dinsdag 14 t/m donderdag 16 maart 2023 vindt de vakbeurs Duurzaam Verwarmd plaats, in Expo Greater Amsterdam. Tijdens het congres op 15 maart spreekt Frank Agterberg over Energie uit de bodem: een duurzame oplossing voor grote en kleine projecten
Toekomstbeeld aquathermie en bodemenergie
De Green Deal Aquathermie is in mei 2022 succesvol afgerond. De stuurgroep van het Netwerk Aquathermie heeft besloten dat het netwerkbureau tot eind 2023 wordt voortgezet. Voor vervolg wordt onderzocht op welke manier samenwerking en borging van het Netwerk...
Gecertificeerde professionals zijn hard nodig: volg een opleiding bodemenergie!
Branchevereniging Bodemenergie faciliteert dé opleidingen in Nederland ten behoeve van de certificering die verplicht is om werkzaam te mogen zijn binnen onze branche.
Webinar Hernieuwbare Warmte: Aanpak op een bedrijventerrein en praktijksamenwerking tussen bedrijven met inzet van bodemwarmte
Op woensdag 25 januari 2023 organiseert EZK een interessant webinar over hernieuwbare warmte: de nieuwe warmtewet, de nieuwe WIS-subsidie en de praktijk. Frank Agterberg (Branchevereniging Bodemenergie) en Janine Verweij (Geothermie Nederland) zijn twee van de sprekers. Zij gaan specifiek in op de samenhang met bodemenergie, warmtepompen en geothermie. Deelname aan het webinar is gratis. Komt u ook?
Goed voorbeeld doet goed volgen
De leden, het bestuur en de werkgroepen van Branchevereniging Bodemenergie maken het zich samen sterk voor een verantwoorde groei en kwalitatief goede toepassing van bodemenergiesystemen. Samen met de werkgroep Markt & Promotie – en met onze leden natuurlijk – zorgen wij ervoor dat bodemenergie steeds meer gezien wordt als sleutel voor de energietransitie en het succes van andere technieken.
In 2023 ook ISDE voor warmtepompen boven 70 kW
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt vanaf 2023 voor nóg meer toepassingen bereikbaar. De al langer door Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie bepleite verhoging van het vermogen van de warmtepomp is gehonoreerd.
5 goede redenen om de Wiki Bodemenergie te raadplegen
De Wiki Bodemenergie is dé kennisbank waar u de antwoorden vindt op al uw vragen over bodemenergie. Onlangs is de Wiki Bodemenergie volledig geüpdatet! Dit gebeurde al op regelmatige basis, zonder dat u er iets van merkt, maar nu zijn er grotere aanpassingen gedaan...
Bodemenergie is het hart van elk duurzaam energiesysteem!
Het Congres Bodemenergie van 1 december 2022 was een groot succes! Niet alleen vanwege de bezoekersaantallen, maar vooral door de waardevolle kennissessies van de diverse sprekers, die interessante discussies en veel onderlinge interactie opleverden. Hieronder geven...
Reactie Branchevereniging Bodemenergie op Kamerbrief “Water en Bodem Sturend”
Op 25 november jl. is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Kamerbrief “Water en bodem Sturend” gestuurd. Branchevereniging Bodemenergie heeft met belangstelling doch ook met grote zorgen kennis genomen van deze kamerbrief, met Kamerstuk 27625, nr....
In memoriam: Robert Gavriliuc
Het droevige bericht bereikte ons, dat Robert Gavriliuc, board member van EGEC, op 1 december jl. is overleden. Hieronder treft u dit bericht aan, uit naam van Philippe Dumas, EGEC Secretary General. Wij wensen de familie en dierbaren van Robert heel veel sterkte toe.
Internetconsultatie over de aanpassing van de Energieprestatievergoeding (EPV)
De Energieprestatievergoeding 2.0 is vanaf nu online te raadplegen. Ook is de reeds aangekondigde internetconsultatie hierover nu gestart. Reageren kan tot 8 januari 2023.
Kamerbrief ‘Water en Bodem sturend’ van 25 november 2022
Op vrijdag 25 november heeft het ministerie van I&W een kamerbrief inzake Water en Bodem aan de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief staan de vele aspecten van het gebruik van water en bodem genoemd en een aantal voorstellen met betrekking tot de ruimtelijke ordening en sturing daarvan.
Korte terugblik European Geothermal Congress 2022
In oktober was het 3-jaarlijkse European Geothermal Congress. Naast internationale onderzoekers waren ook bijdragen van verschillende leden van Branchevereniging Bodemenergie, waaronder projecten waar onze branchevereniging aan heeft bijgedragen.
De Omgevingswet is uitgesteld tot 1 juli 2023. Wat betekent dat voor ons?
De Omgevingswet is (alweer) uitgesteld, deze keer tot 1 juli 2023. De belangrijkste reden hiervoor is het nog niet goed werken van het digitale stelsel dat onder andere de vergunningaanvragen moet faciliteren, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hieronder zetten wij uiteen wat dit betekent voor onze branche:
Coalitie van bedrijven: geef energietransitie prioriteit bij aanpak stikstofreductie
Een brede coalitie van bedrijven roept het kabinet op om de energietransitie prioriteit te geven bij de aanpak voor stikstofreductie en doet zelf concrete voorstellen hiervoor. Belangrijke projecten voor het versnellen van de energietransitie lopen een groot risico op...