Op 26 maart van 16.00 tot 16.45 uur verzorgt de Werkgroep Kennis van Branchevereniging Bodemenergie een BE-Talk, een online kennissessie over een actueel onderwerp: de rol van bodemenergie bij het voorkomen of verminderen van netcongestie. Deze kennissessie is de eerste in een reeks BE-Talks die wij voor en samen met onze leden organiseren. Zorg dat u erbij bent!
Inleiding BE-Talks
Om interactie tussen de leden te faciliteren (interne discussie, kennisopbouw en kennisoverdracht) organiseert Branchevereniging Bodemenergie de komende tijd laagdrempelige online kennissessies onder de noemer BE-Talks. Alle leden van de vereniging zijn van harte welkom om deel te nemen, ongeacht type bedrijf, functie of ervaring. Er valt immers altijd wat te leren van een goed gesprek tussen vakgenoten.
De thema’s kunnen divers zijn, mits ze betrekking hebben op bodemenergie. Dit kan bijvoorbeeld een actuele ontwikkeling zijn die de sector raakt, de introductie van een technisch concept, discussie over onderzoeksresultaten of een breed gedeeld vraagstuk vanuit de bedrijfsvoering. De opzet is laagdrempelig, online en kort. Als het onderwerp of de uitkomst van de sessie daar aanleiding toe geven, kan een vervolgsessie of een fysieke meeting worden gepland.
De BE-Talks duren maximaal 45 minuten. We starten met een korte introductie van het onderwerp waarbij de initiatiefnemer enkele gesprekspunten voorstelt (+/- 15 minuten). Daarna is er tijd voor een open gesprek, discussie of brainstorm tussen de deelnemers, waarin we vragen stellen, kennis inbrengen en zienswijzen delen.
Zo bereiken we meer verbinding tussen de leden én krijgen we scherper zicht op relevante thema’s/vraagstukken en de mogelijke oplossingen.
De rol van bodemenergie bij het voorkomen of verminderen van netcongestie
De eerste BE-Talk staat in het teken van netcongestie en wordt op 26 maart van 16.00 tot 16.45 uur verzorgd door de Werkgroep Kennis. Netcongestie is een hot item in de energietransitie. Door elektrificatie van de warmtevoorziening, laadvoorzieningen voor elektrisch vervoer en toename van lokale elektriciteitsproductie ontstaan er capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Het gebrek aan ruimte op het elektriciteitsnet zet een rem op het ontwikkelen en verduurzamen van onze directe leefomgeving.
Momenteel is er veel aandacht voor energieopslag. Naast het uitbreiden van het elektriciteitsnet wordt energieopslag beschouwd als dé mogelijkheid om verschil in vraag en aanbod te overbruggen. En daarmee de netcongestie te verminderen. Energieopslag is er in allerlei vormen en maten. In de eerste BE-Talk richten we ons op koude- en/of warmteopslag; of specifieker nog: op energieopslag in de bodem. We gaan dieper in op de vraag welke rol bodemenergie speelt bij het voorkomen of verminderen van netcongestie.
Op hoofdlijnen willen we graag met u discussiëren over de volgende vragen:
- Wat betekent ‘netvriendelijk’? Een zo laag mogelijk elektrisch aansluitvermogen of een zo hoog mogelijke COP?
- Hoe optimaliseer je een warmtevoorziening met energieopslag in de bodem zodanig dat er sprake is van een netvriendelijke warmtevoorziening?
- Hoe scoort netvriendelijke energieopslag in de bodem ten opzichte van restwarmte, geothermie en luchtwarmtepompen met betrekking tot impact op netcongestie?
Aanmelden
Deze online BE-Talk is alleen bedoeld voor leden van Branchevereniging Bodemenergie. Heeft u een collega die actief is in dit veld? Stuur deze uitnodiging dan alstublieft door en vraag of hij/zij wil deelnemen. We vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft aan te sluiten. Een paar dagen na uw aanmelding ontvangt u een outlook agenda uitnodiging met teamslink. Deze kunt u gebruiken om in te loggen op 26 maart a.s.