Nieuwe SDE++ ronde geopend – 10 september tot en met 10 oktober 2024

sep 11, 2024

  1. Bodemenergie
  2.  → 
  3. Nieuws
  4.  → Nieuwe SDE++ ronde geopend – 10 september tot en met 10 oktober 2024

Ondernemers die grootschalig hernieuwbare energie gaan opwekken of technieken gaan gebruiken die de CO2-uitstoot verminderen, kunnen daarvoor subsidie aanvragen met de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Dat kan van 10 september tot en met 10 oktober 2024.

CO2-arme warmte

In de hoofdcategorie ‘CO2-arme warmte’ onderscheidt de SDE++ 2024 de volgende technieken: ‘Aquathermie’, ‘Daglichtkas’, ’PVT panelen met warmtepomp’, ‘Elektrische boiler’, ‘Geothermie met warmtepomp’, ‘Restwarmtebenutting’, ‘Industriële warmtepomp’ , ‘Lucht-water-warmtepomp’ en proces-geïntegreerde warmtepomp. In de brochure van RVO staan de algemene voorwaarden voor de productie van CO2-arme warmte binnen de SDE++ 2024 en over de specifieke aanvraagvoorwaarden per techniek.

Aquathermie met seizoensopslag

In de SDE++ zijn technieken opgenomen waarbij warmte onttrokken wordt aan water voor verwarming van de gebouwde omgeving of voor directe levering aan bedrijven. Hierbij wordt de warmte in temperatuur verhoogd met een warmtepomp. De SDE++ regeling maakt geen onderscheid meer naar de warmtebron, maar nog wel naar de bedrijfsuren. Bij aquathermie wordt warmte onttrokken uit oppervlaktewater, zeewater, afval of drinkwater. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet de warmtepomp die nodig is voor het systeem een afgegeven thermisch vermogen van minimaal 500 kWth en een COP-waarde van minimaal 3,0 hebben.

In de brochure van RVO vindt u meer informatie over het aanvragen van SDE++ en een handig rekenvoorbeeld (pagina 49) van aquathermie met seizoensopslag. Er zijn 3 categorieën opengesteld voor basislast (6.000 uur) waarbij de warmte alleen geleverd mag worden aan de gebouwde omgeving:

  • Met seizoensopslag voor warmte
  • Levering van warmte via een bestaand warmtenet
  • Levering van warmte via een nieuw warmteoverdrachtstation, zonder koudelevering

Subsidie aanvragen

Op de website van RVO staat precies vermeld welke stappen er moeten worden genomen om een subsidieaanvraag in te dienen, in welke fase, en wat de belangrijkste overige veranderingen in de SDE++ 2024 zijn.

Aanvragen 2023 verwerkt

In de subsidieronde van 2023 dienden ondernemers en non-profitorganisaties 1.970 aanvragen in voor een bedrag van ongeveer € 16,3 miljard. Dat is ruim 2 keer zoveel als het beschikbare subsidiebudget van € 8 miljard. Uiteindelijk krijgen 1.601 projecten subsidie. Veel aanvragen zijn afgewezen, omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden. RVO roept daarom op om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van de aanvragen en op tijd vergunningen aan te vragen.

 

Bron: RVO