WUR legt WKO-ring aan voor forse energiebesparingen

mrt 17, 2021

  1. Bodemenergie
  2.  → 
  3. gebruikersplatform
  4.  → WUR legt WKO-ring aan voor forse energiebesparingen

Wageningen University & Research (WUR) doet niet alleen onderzoek naar de realisatie van een circulaire economie, maar werkt ook actief aan een forse vermindering van het eigen energieverbruik. Als onderdeel van de ambitie om de ecologische voetafdruk flink te verkleinen, laat de WUR op haar campus een WKO-ringleiding aanleggen voor een optimaal gebruik van warmte- en koudeopslag.  

Het gebruik van het WKO-systeem zorgt in de toekomst naar verwachting voor een daling van het aardgasverbruik voor de verwarming van de campusgebouwen van WUR van 95%. De gasgebonden CO2-uitstoot daalt na de realisatie van het uitgebreide bodemenergiesysteem naar schatting met 63%.

Voortgang
De aanleg van de WKO-ringleiding is in handen van Heijmans en partners Haitjema en Van den Heuvel Engelen. In een korte video, die WUR recent publiceerde, is de voortgang van de aanlegwerkzaamheden te zien met behulp van beelden die o.a. door een drone zijn geschoten. Aannemer Heijmans verbindt momenteel de leidingen aan elkaar en de verschillende bronnen. In juli 2021 moet het aanleggen van het systeem klaar zijn en zullen de eerste gebouwen zijn aangesloten.

Richting aardgasvrij
Het energietransitieplan van WUR bestaat uit twee pijlers: energie besparen en energie opwekken. Het WKO-systeem is een invulling van de eerste pijler; aardgas besparen door overtollige warmte en koude tijdelijk ondergronds op te slaan en later op te pompen wanneer deze nodig is. Het uiteindelijke doel is om de gehele campus aardgasvrij te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=ilD0bsbeLUs