EGEC publiceert het European Geothermal Market Report 2020

jun 4, 2021

  1. Bodemenergie
  2.  → 
  3. Nieuws
  4.  → EGEC publiceert het European Geothermal Market Report 2020

In Europa was 2010-2020 een decennium van aanhoudende groei voor de bodemenergie-
/geothemiebranche*, die op het einde werd verstoord door de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie. De effecten van de crisis zouden echter van korte duur moeten zijn en er wordt verwacht dat de groeiende belangstelling voor bodemenergie/geothermie in Europa de investeringen in de sector verder zal stimuleren.

Deze bevindingen komen uit het European Geothermal Market Report 2020 dat op 2 juni 2021 is gepubliceerd door de European Geothermal Energy Council (EGEC).

 

Veelbelovend volgend decennium

Miklos Antics, de voorzitter van EGEC vertelt: “Sinds het eerste EGEC-marktrapport in 2010 is de Europese de bodemenergie/geothermiesector gegroeid en getransformeerd. We hebben gezien dat slechte beleidsbeslissingen de snelle groei ervan in verschillende belangrijke markten hebben tegengehouden, maar we hebben ook gezien dat de techniek in combinatie met bodemgekoppelde warmtepompen toonaangevend is geworden in de afgelopen tien jaar. Het huidige decennium daagde ons uit met een moeilijke en gecompliceerde start. We zijn er echter van overtuigd dat we net zijn begonnen aan een veelbelovend decennium en dat de bodemenergie-/geothermiesector een snelle groei te wachten staat.”

 

Gebrek aan erkenning enorm potentieel

Philippe Dumas, secretaris-generaal van EGEC, zei: “De afgelopen 10 jaar laten zien hoe snel de sector kan evolueren, gezien de snelle opkomst van bodemenergie en geothermie voor verwarming en koeling, zoals in Nederland en Duitsland. Het afgelopen decennium vertelt echter ook een verhaal van gemiste kansen, waarbij een paar landen de verwachtingen van 10 jaar geleden niet waarmaakten. Dit is vooral te wijten aan ongeschikte beleidsbeslissingen, gebrek aan erkenning van het enorme potentieel en onvoldoende bewustzijn van de enorme voordelen van bodemenergie en geothermie ten opzichte van andere bronnen en technieken.”

Samenvatting en conclusies

Lees hier de Key Findings van het EGEC Geothermical Market Report 2020, waarin u de samenvatting en belangrijkste conclusies van het rapport vindt. Het rapport belicht o.a. de huidige stand van zaken binnen de sector in Europa, biedt een analyse van de markttrends, het beleidskader en de technologische ontwikkelingen.

* In Nederland spreekt men van bodemenergie en geothermie als twee aparte sectoren; in de rest van Europa worden deze sectoren als één beschouwd

Bron: EGEC